PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia poprzedza 40-dniowy „post bożonarodzeniowy”. Zaczyna się on 28 listopada w dniu św. Filipa Apostoła i dlatego bywa nazywany „postem filipowym”. Ma charakter pokutny.
1
stycznia wraz z Nowym Rokiem przez cały tydzień trwają największe przygotowania
. To czas ozdabiania choinek i tańców wokół nich. W tym okresie organizowane są
różne świąteczne jarmarki w większych
miastach oraz inne wydarzenia np. koncerty
kolęd.
DEKORACJE ŚWIĄTECZNE
W
cerkwiach nie ma zwyczaju ustawiania szopki, praktykowanego w świątyniach
katolickich. W widocznym miejscu umieszcza się natomiast odświętnie
przystrojoną ikonę, przedstawiającą scenę narodzenia Pana Jezusa. Tradycją
jest ozdabianie domu gałązkami modrzewia
bądź sosny. Podczas Bożego Narodzenia w każdym
domu stoi choinka - jałynka, prawosławni przypisują jej bowiem głębokie symboliczne
znaczenie. Jej zielone gałęzie przypominają, że natura ludzka, sama w sobie jest
bezsilna i bezowocna, tylko w Jezusie Chrystusie zdolna jest ożyć i przynieść duchowy
plon. Płomień zdobiących ją świec symbolizuje natomiast światłość prawdy Chrystusowej
rozpraszającej mroki grzechu.
NAJWAŻNIEJSZE DNI ŚWIĄTECZNE
Święta Bożego
Narodzenia są obchodzone w innym terminie niż w Polsce, trzynaście dni później. Rozpoczynają się 7 stycznia.
Trwają trzy dni, przez co Cerkiew
podkreśla udział Trójcy Świętej w dziele zbawienia człowieka. Pierwszego dnia
świętuje się narodziny
Jezusa w Betlejem, drugiego czci się Najświętszą Marię Pannę, która narodzinami
Jezusa połączyła ze sobą niebo i ziemię, a trzeciego wspomina się św. Stefana,
pierwszego męczennika, który oddał życie za narodzonego w Betlejem i
zmartwychwstałego Chrystusa. W cerkwiach prawosławnych w
Noc Bożego Narodzenia odbywa się tzw. całonocne czuwanie – wsienoczna.
6 stycznia w domach
przygotowuje się wigilijną wieczerzę nazywaną "Swiatyj Weczir" albo
"Wilija". Z tej okazji ukraińskie stoły przyozdabia się siankiem
na pamiątkę żłóbka w Betlejem, a kiedy dzieci wypatrzą na niebie pierwszą
gwiazdkę, można rozpoczynać wieczerzę. W wielu domach bliscy dzielą się ze sobą
prosforą,
czyli specjalnym chlebkiem, poświęconym wcześniej w cerkwi. Następnie odmawiana
jest modlitwa i członkowie rodziny wymieniają między sobą świąteczne życzenia,
którym towarzyszą często radosne okrzyki: Chrystus
się rodzi! czy Chwalcie Go!. Podczas
wigilijnej kolacji na stole powinno znaleźć się 12 postnych dań.
Boże
Narodzenie, zwane Rizdwem jest obchodzone 7 stycznia. Zarówno ten dzień, jak i następny - 8 stycznia, zwany "Połohom Bohorodyci"
lub "Synaksą", to czas odwiedzin krewnych i znajomych. Każdy dzień
rozpoczyna się wizytą w cerkwi.
W święta pojawia się wiele grup kolędniczych
odwiedzających domy, i śpiewających kolędy. Wśród kolędników zawsze musi być
"Koza", "Pastuch", "Cygan", "Żyd",
"Lekarz", "Żołnierz" i "Śmierć". Przywódca grupy
kolędniczej zawsze nosi na kiju wielką gwiazdę.
Okres świąteczny kończy 19 stycznia święto Chrztu
Pańskiego czyli popularny
"Jordan", zwane też "Wodochreszczem", "Chreszczeniem"
. W ten dzień po Boskiej
Liturgii z cerkwi wyrusza
procesja do najbliższego jeziora lub rzeki, gdzie następuje poświęcenie wody.
KTO ZAJMUJE SIĘ ROZDAWANIEM PREZENTÓW I KIEDY?
W wigilijny wieczór wszystkie prawosławne dzieci zamieszkałe na wsiach biegną do stodoły. Będą tam szukać podarków, które dobra Bozia zostawiła w sianie.Dzieci dostają podarki od Dziadka Mroza w Sylwestra. Dziadkowi towarzyszy Śnieżynka.
KARTY DAŃ ŚWIĄTECZNYCH
Wieczerzę rozpoczyna się wraz z ukazaniem się pierwszej gwiazdy -
modlitwą, następnie głowa domu składa życzenia wszystkim gościom,
dzieląc się z nimi prosforą - specjalnym chlebkiem poświęconym w cerkwi.
Jeśli
chodzi o potrawy, jest ich – podobnie jak na naszych stołach – 12. Wśród
świątecznych smakołyków obowiązkowe pozycje stanowią: gołąbki
z kaszą gryczaną i gołąbki z ziemniakami, sos grzybowy, ryba przyrządzana na
różne sposoby, kompot z suszonych owoców, barszcz. Jednak najważniejszym z dań
jest kutia.
Przyrządza się ją zwykle z gotowanych ziaren pszenicy
lub jęczmienia
(wyjątkiem jest południe Ukrainy, gdzie robi się ją z ryżu)
z dodatkiem miodu,
maku
i bakalii.
Na deser podaje się ciasto i pączki.
Zaś
18 stycznia, dzień przed świętem Jordan obchodzi się Szczedryj Weczir, w który
obowiązuje ścisły post. Wieczorem tego dnia zjada się tradycyjną kolację
składającą się z kutii, pierogów z serem i naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz