http://www.twojaeuropa.pl/3692/boze-narodzenie-w-grecji
http://grecja-online.pl/hellada/grecja/kompendium/kultura/hellada_grecja_swieta.html
http://g2opole.wodip.opole.pl/szkolny_toster_grudzien2008/boze_narodzenie_w_ue.htm
PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT
Przygotowania do świąt rozpoczyna 40 dniowy post.
Gorący okres przygotowań do świąt rozpoczyna się 6 grudnia w dniu Świętego Mikołaja , kiedy to wszyscy wymieniają się podarunkami (wykonanymi samodzielnie w domach).
Gorący okres przygotowań do świąt rozpoczyna się 6 grudnia w dniu Świętego Mikołaja , kiedy to wszyscy wymieniają się podarunkami (wykonanymi samodzielnie w domach).
DEKORACJE ŚWIĄTECZNE
Okna i
kominki zdobią czerwone poinsecje, co tworzy wspaniałą oprawę dla świątecznego
nastroju.
Oryginalną
tradycją jest również wieszanie na drucianej obręczy, drewnianej misy. Jest to
znak rozpoznawczy okresu świątecznego w Grecji. Przy misie znajduje się
drewniany krzyż owinięty gałązką bazylii. Do środka wlewa się odrobinę wody,
która utrzymuje świeżość bazylii, a co dzień jedna osoba z rodziny moczy
gałązkę w wodzie z misy i kropi nią pomieszczenie w domu. Grecy wierzą, że w
innym przypadku mogą narazić się na odwiedziny złośliwych goblinów
(Killantzaroi), które będą przez cały okres świąt sprawiały różne psoty.
Gobliny wyłaniają się ponoć z wnętrza ziemi i sieją spustoszenie w domu, do
którego wejdą. Udaje się im
wydostać na powierzchnię tylko na dwanaście dni przed samym Bożym Narodzeniem. Należy
też utrzymywać ogień w kominku, by niegrzeczne kallikantzari nie dostały się tą
drogą.
NAJWAŻNIEJSZE DNI ŚWIĄTECZNE
KTO ZAJMUJE SIĘ ROZDAWANIEM PREZENTÓW I KIEDY?
Greckie
dzieci czekają na prezenty aż do Nowego Roku.
W nocy na 1
stycznia święty Bazyli kładzie prezenty
przy ich łóżeczkach. Tak więc święty Bazyli (po grecku imię to brzmi
Vassilios) jest to właściwy grecki święty Mikołaj. Jednak
wygląda dokładnie tak samo jak każdy św. Mikołaj i przynosi oczywiście całą
masę paczek dla dzieci.
KARTY DAŃ ŚWIĄTECZNYCH
Grecy spożywają w
święta Bożego Narodzenia dania mięsne
i rybne. Właściwie nie ma potraw zarezerwowanych wyłącznie na świąteczne dni,
gotuje się po prostu najsmaczniejsze, najbardziej syte dania. Wiąże się to
między innymi z tym, że okres świąteczny poprzedzany jest wielodniowym postem,
po którym wszyscy chętnie zasiadają do suto zastawionych stołów. Na świąteczny obiad przyrządza się często pieczoną wieprzowinę lub
pieczonego indyka faszerowanego kasztanami, orzeszkami pinii, mięsem i
rodzynkami. Innym popularnym daniem jedzonym w okresie świąt jest potrawka z
jagnięciny.
Podobnie jak w wielu krajach, na tę okazję przygotowuje się świąteczne
potrawy, a wśród nich tę najważniejszą – christopsomo,czyli Chleb Chrystusa.
Jest to duży, okrągły bochenek z orzechami, ozdobiony wizerunkiem krzyża. Jeśli biesiadnicy pochodzą z wyspy i są rybakami na
ich stole zobaczymy chleb z rybą.
Głowa rodziny uroczyście kroi ten chleb, przeznaczając jeden kawałek dla
Boga, jeden dla domu i po kolei pozostałe dla wszystkich członków rodziny.
Wśród
świątecznych przysmaków znajdują się też kourambiedes, migdałowe ciasteczka
posypane cukrem pudrem, melomakarona- -
ciasteczka maczane w słodkim syropie.
W Nowym Roku
Grecy jedzą wielki placek nazywany
Wasilopita, który w środku ma schowane monety. Kto dostanie kawałek z
pieniążkiem, ten będzie miał szczęście w nowym roku.
melomakarona
Wasilopita
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz