Przygotowania świąteczne zaczynają się
już w listopadzie, ze względu na krótkie dni. 13 grudnia obchodzony jest Dzień
św. Łucji, uważanej za symbol dobroci. Przeniknął on ze Szwecji, a popularność zyskał od 1950 roku. Tradycją są organizowane wybory na
najpiękniejszą Łucję, a posiłkiem jedzonym szczególnie w tym dniu lussekatter – bułeczki z szafranem. Z racji coraz
krótszych dni w fińskich domach goszczą świąteczne lampki
i świeczki, mające
oświetlić, a także wprowadzić w domu odpowiedni nastrój. Finowie nie tolerują
życzeń w formie smsów czy maili –wysyłają sobie kartki! W tym okresie
odbywają się różne konkursy kolęd, najczęściej śpiewane przez dzieci.
DEKORACJE ŚWIĄTECZNE
Przed świętami ubiera się choinkę, w oknach pojawiają
się dekoracje, w każdą niedzielę Adwentu zapala się świeczkę. Kiedy już
wszystkie zapłoną, dzieci otrzymują pierwsze prezenty. W święta wielu Finów
przystraja swoje domy bożonarodzeniowymi ozdobami, często wykonanymi własnoręcznie
z niezwykłą starannością. Wiele z nich wyrabia się ze słomy, co wywodzi się z
wielowiekowej tradycji.
NAJWAŻNIEJSZE DNI ŚWIĄTECZNE
Boże Narodzenie w Finlandii jest najważniejszym
świętem
w roku. Świadczy o tym chociażby nazwa miesiąca grudzień - Joulukuu, czyli "bożonarodzeniowy miesiąc". Święta w Finlandii rozpoczynają się 24 grudnia o szóstej rano mszą ku czci narodzin Chrystusa. W kościołach przy każdej ławce płoną świeczki. Bardzo duże znaczenie ma Wigilia. W Finlandii nie obowiązuje post. Nieznany jest też zwyczaj dzielenia się opłatkiem. Przebieg Wigilii jednak różni się od naszej. Już w południe następuje uroczyste rozpoczęcie Świątecznego Spokoju - Joulurauha, ogłaszane z rynku najstarszego miasta w Finlandii - Turku. Ciekawym zwyczajem jest też odwiedzanie grobów bliskich
i zapalanie na nich zniczy. W tym dniu powinno się odwiedzić saunę, co ma spowodować oczyszczenie duszy i ciała. Boże Narodzenie Finowie spędzają w domu. W drugim dniu świąt, zwanym dniem św. Stefana, Finowie wyjeżdżają do bliskich.
w roku. Świadczy o tym chociażby nazwa miesiąca grudzień - Joulukuu, czyli "bożonarodzeniowy miesiąc". Święta w Finlandii rozpoczynają się 24 grudnia o szóstej rano mszą ku czci narodzin Chrystusa. W kościołach przy każdej ławce płoną świeczki. Bardzo duże znaczenie ma Wigilia. W Finlandii nie obowiązuje post. Nieznany jest też zwyczaj dzielenia się opłatkiem. Przebieg Wigilii jednak różni się od naszej. Już w południe następuje uroczyste rozpoczęcie Świątecznego Spokoju - Joulurauha, ogłaszane z rynku najstarszego miasta w Finlandii - Turku. Ciekawym zwyczajem jest też odwiedzanie grobów bliskich
i zapalanie na nich zniczy. W tym dniu powinno się odwiedzić saunę, co ma spowodować oczyszczenie duszy i ciała. Boże Narodzenie Finowie spędzają w domu. W drugim dniu świąt, zwanym dniem św. Stefana, Finowie wyjeżdżają do bliskich.
KTO ZAJMUJE SIĘ ROZDAWANIEM PREZENTÓW I KIEDY?
W Wigilię Bożego Narodzenia, fińskie dzieci odwiedza
"Joulupukki, co znaczy "kozioł bożonarodzeniowy". Joulupukki nie
dostaje się do domów przez komin, lecz puka do drzwi wejściowych w trakcie
Wigilii. Pierwsze jego słowa po wejściu to najczęściej Czy tu są jakieś
grzeczne dzieci?". Prezenty rozdaje się, po czym są one natychmiast
otwierane.Odwiedzający najczęściej ubrany jest w czerwone ciepłe odzienie,
często podpiera się też drewnianą laską. Odwiedza domostwa jadąc saniami
ciągnionymi przez zaprzęg reniferów. Jest żonaty z Matką Jul.
KARTY DAŃ ŚWIĄTECZNYCH
Potrawy,
które można znaleźć na stole w ten dzień to chociażby pieczona szynka z
musztardą i tartą bułką (Joulukinkku), marynowany śledź, warzywna sałatka
rosolli z buraków, marchew, ziemniaki, korniszony, surowy łosoś z sola, cukrem
i koperkiem , kawior, zapiekanki z brukwi , ziemniaków i marchwi ,
suszona
i marynowana w lugu ryba. Ze słodkich potraw to między innymi ryżowa owsianka (riisipuuro) z cynamonem i cukrem, śliwkowy kisiel (luumukiisseli), pierniczki (piparkakut) oraz (joulutortut) - charakterystyczne ciasteczka z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi. Święta nie mogą obyć się także bez glogi, czyli napoju korzennego z przyprawami w wersji czerwonej lub białej, pitego na ciepło.
i marynowana w lugu ryba. Ze słodkich potraw to między innymi ryżowa owsianka (riisipuuro) z cynamonem i cukrem, śliwkowy kisiel (luumukiisseli), pierniczki (piparkakut) oraz (joulutortut) - charakterystyczne ciasteczka z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi. Święta nie mogą obyć się także bez glogi, czyli napoju korzennego z przyprawami w wersji czerwonej lub białej, pitego na ciepło.
Riisipuuro
Joulutorttu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz